Hoe voorkom je dat goede medewerkers weglopen?

Wij voeren veel onderzoek naar de tevredenheid, bevlogenheid, maar ook naar de redenen waarom medewerkers hun werkgever verlaten uit. Wat blijkt is dat medewerkers niet zozeer hun baan achter zich laten, maar ze verlaten hun leidinggevende. In 73% van de gevallen geeft een vertrekkende werknemer aan de leidinggevende als belangrijkste reden te zien om de organisatie te verlaten. Het mooie is dat je als werkgever dus veel invloed kunt uitoefenen op het verloop van (goede) medewerkers. In deze blogpost 7 tips hoe je als werkgever ervoor kunt zorgen dat je je (goede) medewerkers behoudt.

1. Doseer de hoeveelheid werk

Het is verleidelijk om jouw goede medewerkers steeds voor alles in te zetten. Zo wordt het werk goed gedaan en krijg je zaken voor el

kaar. De andere kant van de medaille is echter dat medewerkers na verloop van tijd het gevoel krijgen dat ze worden gestraft voor hun goede prestaties. Beloon hard en goed werken door te doseren! Interessant is ook dat uit onze onderzoeken blijkt dat structureel te veel werken contraproductief werkt. Medewerkers werken significant minder hard in de uren dat ze aanwezig zijn wanneer ze structureel overwerken of te veel werken.

2. Waardeer je medewerkers

De kracht van een schouderklopje wordt onderschat. Iedereen houdt van complimentjes en zeker jouw medewerkers die iedere keer weer alles geven voor een goed resultaat. Jouw beste medewerkers zijn vaak intrinsiek gemotiveerd en zullen hier niet om vragen, maar het is des te belangrijker dit wel (oprecht) en vaak te doen.

3. Stel excellente leidinggevenden aan

Bijna driekwart van de vertrekkende medewerkers doen dit vanwege de relatie met hun leidinggevende. Goede leidinggevenden hebben een goede belans gevonden tussen professionaliteit en menselijkheid. Dit zijn die mensen die (natuurlijk) overwicht en rust uitstralen, afspraken en beloftes nakomen, successen van en met hun medewerker(s) vieren, (persoonlijk) met hem meeleven in moeilijke tijden en die hun medewerkers op een positieve wijze uitdagen.

4. Werf de juiste medewerkers

Goede medewerkers willen werken met professionals die gelijk gestemd zijn. Wanneer je als organisatie medewerkers aanneemt die onvoldoende prestaties leveren werkt dat negatief door in het team en vooral bij jouw goede medewerkers. Ze merken dat er nog meer werk en verantwoordelijkheid op hun schouders terecht komt en voelen zich door hun leidinggevende in de steek gelaten.

5. Biedt voldoende ontwikkelruimte

Uit onze onderzoeken blijkt dat veel leidinggevenden hun medewerkers te weinig ontwikkel- en regelruimte bieden. Dit zit met name in het vertrouwen, de geboden autonomie en de mate waarin iemand tot iets in staat gesteld wordt. Goede leidingevende hebben voortdurend aandacht voor hun mensen door te luisteren, ze uit te dagen en goede oprechte (en positief-kritische) feedback te geven. Juist bij jouw topmedewerkers is het belangrijk steeds (samen) te zoeken naar gebieden waarop ze zich verder kunnen ontwikkelen. Zij zijn altijd op zoek naar verbetering en vernieuwing. Biedt ze de vrijheid en ruimte om dit te kunnen doen. Je beperkt en frustreert bovendien niet alleen je medewerkers maar ook jezelf en je organisatie als dit niet gebeurt!

6. Daag jouw medewerkers uit

Goede leidinggevenden dagen hun medewerkers uit om dingen te doen die in eerste instantie onmogelijk lijken of op veel weerstand stuiten. In plaats van gewone en soms saaie doelen te stellen, stellen zij doelen die hun mensen uit hun comfortzone halen en doen er vervolgens alles aan om hun mensen daarin te laten slagen. Medewerkers die functioneren op de automatische piloot gaan op den duur weg. Ze zoeken een andere baan die hun intelligentie prikkelt en uitdaagt.

7. Werk aan een goed en leuk team

Wanneer wij onderzoek doen naar de bevlogenheid van medewerkers krijgen we vaak terug ‘ik vind een leuke, uitdagende baan relevant, maar mijn collega’s zijn minstens zo belangrijk’. Door hard te werken aan een open, collegiale sfeer binnen jouw team, zorg je ongemerkt voor een heel belangrijke reden voor jouw (beste) medewerkers om zich voor jouw organisatie te blijven inzetten. Dit kan bijvoorbeeld door je team actief te betrekken bij de werving van nieuwe medewerkers

 

Blog door Hirschel Hessel