Wat is nu eigenlijk een goede gemeentelijke website?

Jan Roelof Steenbergen | Community manager KCM Survey

Jarenlang is de website een ondergeschoven kindje geweest voor gemeenten. Hier en daar nog steeds overigens. En dan te bedenken dat een goede website heel veel klantcontact kan afvangen en dus kostenbesparend werkt. Dat moet gemeenten toch aanspreken zou je zeggen. Maar wat is dan eigenlijk een goede website?

Een goede website moet natuurlijk goede en relevante informatie bevatten. Informatie die kort en bondig is en ontdaan van ambtelijke taal. Verder mag de website vooral geen jargon of “dure woorden” en ook geen lange zinnen bevatten.

Om tot die informatie te komen moet de site beschikken over een goede zoekfunctie en niet eentje die afhaakt na het intoetsen van het woord “paspoord”. Hij moet natuurlijk in staat zijn te signaleren dat de klant misschien wel “paspoort” bedoelde.

Overzichtelijk. De site moet overzichtelijk zijn en daarom zo simpel mogelijk. Een opbouw in blokken met daarin kernwoorden is daar een mooi voorbeeld van. In een paar klikken moet de klant daar zijn naar waar hij/zij naar zocht. De juiste informatie dus. De site mag wel een paar foto’s bevatten ter illustratie maar moet geen VVV promotiepagina worden. Dat leidt af en voegt niets toe. Bij de overzichtelijkheid hoort ook dat de informatie die het meest wordt gezocht ook prominent in beeld is.

Verder is gebruiksvriendelijkheid erg belangrijk. Ook voor blinden en slechtzienden. Het is altijd goed om hier een testpanel voor te gebruiken.

Om te komen tot een goede site is een proces waar we als gemeente vaak nog wel succesvol doorheen kunnen komen. Om de site goed te houden is een tweede. Om hier succesvol in te kunnen zijn is de vorming van een webteam noodzakelijk. Het webteam is eigenaar en verantwoordelijk voor de site (de verantwoordelijkheid voor inhoud van de teksten ligt natuurlijk bij de teams/afdelingen, voor de opmaak ligt de verantwoordelijkheid bij het webteam).
Een webteam kan vallen onder een team communicatie maar meer voor de hand ligt het KCC, die meer klantkanalen bedient. De website is tenslotte ook een klantkanaal.

In het webteam zitten bij voorkeur een webmaster (kan technische taken hebben als een applicatiebeheerder en is verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de site), een contentbeheerder (schrijft content en is in overleg met de diverse afdelingen) en een onderzoeker. Deze laatste speelt een belangrijke rol in de onderzoeken naar de werking van de website. Waar haken klanten af, waar wordt veel op gezocht, hoe kunnen we verbeteren?

Hoe houden we de website ook goed? Door de klanten te vragen om feedback. Het verdient meer dan aanbeveling om de klanten te vragen (op de website natuurlijk) naar die feedback. Op deze wijze houden we de site up to date en klantgericht. Ga je als gemeente beginnen aan een nieuwe website? Neem een kijkje bij een andere gemeente, het voorkomt het uitvinden van een wiel…

#gemeentelijkewebsite #gemeente #website #webteam #klanttevredenheid #KTO #gebruiksvriendelijkewebsite